Jordmandel - Cyperus esculentus.

Jordmandel - Cyperus esculentus.

De stammer fra Egypten

Det er en græs- siv agtig plante.
Hvor deres jordrødder udvikler sig,
til knolde der har en nødeagtig smag af mandler.
De får en højde på omkring 30 - 50 cm.
De har en langsom vækst.
En plante giver mellem 1 og 100 små jord mandler.

De vil gerne stå varmt.
Samt solrigt.
Gerne i et drivhus.
De kan sættes direkte i jorden i maj, når frosten er væk.
Men det er bedst hat have dem i en potte,
da de skal høstes så sendt som muligt,
gerne i oktober - november og da de ikke tåler frost,
ja så er det jo nok smartest med en potte der kan tages ind.

Husk spis ikke dem alle.
Gem nogle af knoldene, i en spand med fugtig sand
Stil dem køligt, frostfrit.
Også kan de startes op igen næste år.

De må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne.
Og de må ikke soppe i vand.

De kan nydes rå, men også ristes på panden.

Formering:
Dette kan ske via frø.
De skal sås tideligt,
hvis der skal nå at blive jordmandler her hjemme.

De sås gerne i Februar - marts

De kan også via knoldene.
Dette gøres i marts - april
Jeg lægger dem i vand i ca. 24 - 48 timer.
Jeg tager en potte.
gerne en stor potte hvor de kan blive stående i.
Jeg tager noget så- og priklejord.
Fylder potten op med jord til ca. 10 cm fra kanten.
Fugter jorden.
Dernæst ligger jeg knoldene i og trykker dem let til jorden.
Så kommer jeg ca. 5 cm. jord over dem.
sætter noge glas eller en pose over dem.
Stiller dem ved de der 18° - 25°.
Og lyst.
De spirer efter ca. ???????
Det må vi se hvor længe de tager.Læs mere...
Comments

Søde kartofler - Sweet potato - Ipomoea batatas - bliver tit kaldt Yams.

Søde kartofler - Sweet potato - Ipomoea batatas, bliver tit kaldt Yams.

De stammer fra Mellem og Sydamerika.

Sød kartoffel er i familie, med Snerlefamilien.
Sød kartoffel er ingen kartoffel.
Den almindelige kartoffel er i familie med natskygge familien.
Det er en flereårlig plante.

Der findes omkring 400 slags, forskellige farvet blomster og blade.
Samt udforminger af blade.
Der findes nogle, som er orange, hvide, gule, røde og sorte i kødet indeni kartoflen.
Der findes både buskede typer og klatre type.

De er meget følsomme over for kulde.
Så vil derfor gerne have meget varme.
De vill gerne stå i solen til delvis skygge.

Husk de skal have rigeligt med vand.
De vil gerne stå i en god drænet jord, sand og alm jord.

De skulle være rig på A, C og E-vitaminer, samt mange vigtige mineraler.
De kan spises rå, koges, bages og bruges i kødretter, supper samt desserter osv.
Selv de unge blade bruges i madlavning.

Formering:
Stiklinger er det mest brugte.
De skal gerne sætte igang omkring febuar - marts.
En kartoffel kan lave ca. mellem 12 - 50 stiklinger, små nye planter.
Du skal tage en kartoffel og skære den over i to halve eller bare en hel kartoffel.
Til den hele kan du bruge tandstikker til at holden den halvt oppe.
Det halve af kartoflen sætte i vand, så det halve er under vand.
Den stilles varmt, gerne op en radiator.
Husk at skift vandet engang i mellem, ca. hver 3 - 4 dag.
Der vil gå nogle uger omkring 6, førend at den begynder at sætte rødder og sætte skud
Når skuddene er omkring 5 cm. eller gerne 6 - 10 blade er de klar til at blive plantet over i deres egen potte.
Stiklingerne skal knækkes af kartoflen, det er nemt.
Søde kartoflen modnes i løbet af 90 - 170 dage.

Stykker af hele kartofler.
De skal ikke begraves helt under jord,
det halve må godt stikke op.

De formeres meget sjælden af frø.

Nederst på siden, har jeg lagt en lille film ind om hvordan, jeg laver stiklinger af dem Søde kartofler - Sweet potato - Ipomoea batatas.

Her ses nogle af de Søde kartofler jeg har fundet i supermarkede.

IMG_2263Læs mere...
Comments

Ingefær - Ginger - Zingiber officinale.

Ingefær - Ginger - Zingiber officinale.

De stammer fra Indien og Kina.

De kan blive omkring 1 - 3 meter høje.
De skulle være langsomt voksende.

De vil gerne stå lyst og meget varme.
Masser af vand og et rigtig godt dræn. 20° - 25°.
Samt masser af gødning.

Når rødderne vokser, må de ikke tørre ud.
De skal holdes fugtige men ikke våde.
De vil gerne være i et fugtigt miljø. men du kan jo over bruse dem med vand.
Så de skal helst have et godt dræn.

Der går gerne omkring 8-10 mdr. fra du sætter ingefær roden.
Til den har udviklet flere rødder og kan graves op.
Når alle bladene er døde, ja så er din ingefær klar til høst.
Hvis du tager det du skal bruge.
Kan du straks sætte resten af roden + planten tilbage, så den kan gro videre.
Det vil være en fordel at vente et par år med at tade af den, og har du plads nok.
Så vil du være selv forsynede.
Husk de tåler ikke frost.

Ingefær indeholder antioxidanter og
Ingefær er en fantastisk kilde til at få A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitaminer, magnesium,
kalium, fosfor, silicium, jern, natrium, calcium, zink og beta-caroten.
Den kan anvendes både pulveriseret, tørret, frisk og som olie eller saft.

Den bruges blandt andet mod fordøjelsebesvær, diarré, kvalme og betændelse,
Den skulle også styrke immunforsvaret, menstruationssmerter,
hovedpine samt muskel- og ledsmerter
men også som en del af kosten i forbindelse med tarmkræft, diabetes og hjertekarproblemer.
Så ingefær en plante med mange fordele.
Og om det passe ja det må du selv tage stilling til.

Ingefær kan holde 2-3 uger i en plastpose i køleskabet.
Den kan også fryses ned.

Gødning, de vil gerne gådes hele sommeren ca. hver 14 dag

Hvis du gerne vil have den til at blomstre, ja så skal du have tålmodighed.
De vil først blomstre efter et par år.
Blomsten skulle ikke være noget særligt, men grøn, lyse gul.
Bladene skulle dufte, når du rører ved dem.

Om vinteren eller når bladenvisner væk, skal den ikke have meget vand.
Kun lige så den holdes fugtig. Ellers vil ingefær knoldene rådne.
Den tåler ikke frost.

Formering:
Dette gøres ved en ingefær knold. Der gerne lægges i jord omkring februar.

Nederst på siden, har jeg lavet en lille video om, hvordan jeg sætter deres rødder i jord.


Skærmbillede 2018-03-17 kl. 19.12.24
Læs mere...
Comments

Kartoffler - Solanum tuberosum

Kartofler - Solanum tuberosum.

De bliver mellem 25 - 100 cm. høje.

De stammer fra Andesbjergene i Peru og Chile.

Det er en 1 årig plante.

Det er nok en af verdens mest dyrkede afgrøde.
Der findes utrolig mange sorter,
der er store, små, blå, røde, hvide, gule, runde, lange,
spise, bage, koge, tidlige, sene, smag.
Altså der er et hav at vælge imellem.
Så det er jo bare at gå igang med at prøve dig frem.

Blomsterne er som regel hvide,
på sava alm. kartofler
og på aspargeskartofflerne bliver de lyslilla.
Når kartoffel planten har blomstret
og er ved at afblomstre så er det som regel tegn på,
at det er tid til at høste.
Der går a 2 uger fra de blomstre til de er klar.

Det grønne der er over jorden er meget giftig,
samt de kartofler der har ligget over jorden,
som er blevet grønne.
De må ikke spises da de vil indeholde solanin og chaconin,
som er giftstoffer af typen glykoalkaloider.
Er det kun en lille plet, mindre end en tokrone,
kan man ifølge
Fødevarestyrelsen nøjes med at skære det godt væk.
Spiser man grønne kartofler kan man få hovedpine,
mavesmerter og diarré..
Det er jo også en af grundene til at man hypper kartofler.

Viser lige et billede når jeg får sat mine engang hen på foråret.
De kan sættes i potter, højbede, direkte i jorden.
Når man som mig sætter kartofler i højbede.
Ja så skal man huske,
at der ikke må stå kartofler i det samme højbed år efter år.
Der skal helst gå omkring 4 år førend,
at der kommer kartofler i det samme højbed igen,
det er også en af grundene til at vi har lavet 4 store højbede.
Med mindre, at der sået spinat i bedet om foråret,
så har der jo været sædskifte i,.
Så er det jo kun hvert 3 år
og igen tideligt i med kartoflerne
og hurtigt op og så ned med en gang ærter også videre
Lægning af kartofler, kartofler kan sættes med forskellig afstand,
mange planter på et areal, giver små kartofler, færre planter,
giver større kartofler.
En god afstand er 2 rækker på et 120 cm bredt bed
og med 35–40 cm afstand i rækken.
Læggedybden er er ca. 8–10 cm.
Jeg venter gerne med
at lægge mine kartofler når jordtempreturen er omkring 8 grader,
og der ikke er så meget nattefrost tilbage.
Selv om at de godt kan tåle lidt frost
og her gælder det jo bare om at hyppe dem så,
det meste af toppen er dækket.
Jeg ligger også gerne en fiberdug over hvis der loves frost om natten.

En af grundene til at der forspires det er at,
man på den måde kan være heldig at,
planten er så stor henne på sommeren,
at det ikke skader kartoflerne at der kommer kartoffelskimmel i dem,
da kartoflerne under planter er så store at du sagtens kan skære,
de angrebet toppe af og så stadig bevare høsten under jorden.
Eller det vil sige
at det bare gælder om at få de toppe med kartoffelskimmel
af så hurtig som muligt,.
Og så bare så langt fra haven,
direkte på losseren med det.
Skimmel kommer som regel sidst på sommeren midt juli,
hvis vejret bliver fugtig og varm.

Jeg vælger gerne Sava da de giver et meget godt udbytte,
og kommer middeltidlig, samt så er de moderat over for kartoffelskimmel.
Når jeg graver kartofler op, ja så tager jeg kun de kartofler,
jeg skal bruge resten lader jeg ligge under jorden.
Og helst med top på,
det vil sige at jeg graver skråt ind under planten
og kun tager dem jeg skal bruge.
Sidste år måtte jeg have mine kartofler i nogle kartoffel potter,
da vi var ved at lave nogle nye højbede.
Det var bare ikke nogen succes da der kom flere myreboer i dem,
så ja jeg måtte smide dem ud, øv øv.
Jeg lægger mine til forspiring omkring d. 1. marts, hvert år.
Det tager ca. 3 - 6 uger
at få gode spirer på ca. 1 cm. lange er godt, ved ca 10 - 15 grader.
Der går ca. 80 - 100 fra du lægger kartoflerne, til de er spiseklar.
Men i år, har jeg prøvet at sætte nogle af dem i nogle avisrør.
for det første for ikke at beskadige rødderne, når de skal sættes ud,
og så for at komme nogle uger før i gang,
så jeg regner med at jeg kan sætte dem ud en gang i maj.
I en jord der har været dækket af noget plastik,
så burde jorden være over de der 8 grader.

Lægge kartofler der har ligget i solen
og er blevt grønne her en meget større modstands dygtig.
Husk at de skal vandes og gødes,
jeg vander med regnvand når solen skinner hele dagen og det ikke regner,
gødning gives ca hvert 14 dag.

Nederst på siden, har jeg lagt en lille film ind om hvordan,
jeg læger Kartoffler - Solanum tuberosum til spiring og lidt om hvordan,
jeg hypper dem, samt lidt om kartoffler i al almindelighed.

Her ses mine Asparges, som er lagt til forspiring. .

IMG_4213Læs mere...
Comments