Gardenia - Gardenia Jasminoides

Gardenia - Gardenia Jasminoides.

Den stammer fra Kina og Japan.

Den blomstrer om sommeren fra maj – september.
Jo længere blomsterne sidder, bliver de med tiden gule og til sidst falder de af.

De skal have masser af lys, men ikke direkte sol.

Om vinteren i deres hvileperiode skal temperaturen være omkring 10 grader, og om sommeren skal de helst stå ved omkring 20 - 25 grader, hvis de skal blomstre rigt, og så skal de også have en høj luftfugtighed.
De holder rigtig meget af at blive overbruset med en forstøver hver dag året rundt, men pas på at du ikke rammer blomsterne, da de så vil få brune pletter.
Dette er afgørende for en rig blomstring.


De kræver meget vand om sommeren, jeg vander gerne mine hver dag, hvis de er tørre og kun med regnvand.
Om vinteren en gang om ugen eller når de trænger, og det skal helst være lunkent vand.

Jeg giver mine gødning i blomstringstiden, ca. hver anden uge.

De tåler ikke træk.

Hvis de skal ompottes, skal dette ske om foråret og kun hvis rødderne fylder potten helt ud, ja så skal de pottes om.

Ældre planter kan beskæres tilbage efter blomstring.
Ved unge planter kniber man endeskuddene af om sommeren, så planten bliver mere kompakt og for at stimulere forgreningen.

Formering:
Skudspids stiklinger tages sidst på vinteren eller tidligt i foråret, de sættes i en potte med plastpose over og stilles ved en temperatur omkring 18 - 20 grader i sand og så- priklejord, der blandes sammen i en potte.
De kan også formeres via frø.
Jeg legede bi, i sommers og det gav resultater, der kom nogle små frugter på, altså frøkapsler.
Se billede længere nede af siden.

Det kan kun betale sig at have en plante, der ikke bliver ældre end 5 år, da den så ikke vil blomstre ret meget, er det en god ide at lave stiklinger hvert år, så man hele tiden har en plante, der giver masser af blomster. Men er nu ikke sikker på, at det passer på dem alle, den jeg arvede fra min mor i 2013 ja, den står stadig i fuld flor hvert år.Jeg mener at hun købte den i 2008, så det er jo over 5 år.

Problemer:
Blomsterknopperne falder af, før de springer ud: For tør luft, begynd oversprøjtning og hold den fugtig.
Blomsterne får brune pletter: Har fået sprøjtet vand på sig.
De kan få både Uldlus, Spindemider og Skjoldlus.
Unge blade bliver gule og får grønne nerver: Dette er tegn på kalkholdig vand, vand med regnvand. Eller det er mangel på jern, da det jo er en surbundsplante.
Blege, gullige blade: tegn på lysmangel.


Denne hedder Gardenia Jasminoides og er kun til indendørs. Dem har jeg to af og de blomstrer flittigt, og så dufter de bare så dejligt.

Denne har jeg købt i Ikea i 2012.

IMG_8077


Ved ikke hvad den hedder.

IMG_4410


Crown Jewel er en kontrolleret, krydsning af “ Kleim s Hardy “ og “ Chuck Harye”. Den er meget hårdfør, men jeg vil nok give den noget vinterdække. Den skulle have en meget kraftig duft, den har dobbelte hvide blomster og vil blomstre i midten af april - juli og nogle skriver helt hen til september, og den har meget brede blade. Den skal have en let beskæring efter at den er afblomstret, da den så vil give flere blomster næste sæson, eller når frosten er væk. Den vil blive ca. en meter høj og kan endda blive 2,5 m høj, dette er en dværgart. Den skal helst stå i halvskygge. Det er meget forskelligt, hvordan den skal stå og gro, ifølge de sider, jeg har kigget på, men jeg købte 3 her i sommer 2014 til næsten ingen penge, så indtil videre står de inde i min udestue, og jeg er spændt på, hvordan det vil gå dem. Jeg vil skrive om det med tiden, så jeg kan få mine egne erfaringer. De startede med at blomstre 28 maj 2015.


Her ses de tre jeg har købt her i sommers 2014 i Bilka, glæder mig til at se blomsterne og opleve duften.

IMG_6873


IMG_7062


IMG_6670


IMG_7246


IMG_7245


IMG_9932


IMG_7060


Denne er en Kleims Hardy som jo er den ene fra krydsningen af den jeg har skrevet om og kan ses oppe over Crown Jewel. Sjovt det ser jeg først nu. Jeg kan se, at den har næsten de samme betingelser. Halvskygge til sol. Og ja den dufter dejligt og kraftigt, vandingen er den samme, om sommeren hver dag og om vinteren, når den er tør. Den blomstrer sent forår. Den er langsomt voksende, den bliver omkring 90 cm høj. Den er enkel hoved blomsterne og ikke dobbelt som den anden. Der skrives, at den kan stå ude hele året, men det tør jeg ikke, da jeg ved, at min mor havde den inde om vinteren, og jeg ved, at det var en af de første der kom, som var lidt hårdfør. Den skulle blomstre i juni til og med august, men jeg vil følge min her til foråret og se, om den ikke blomstrer før, det mener jeg nemlig at kunne huske, men jeg vil skrive når det sker i 2015. Vil så lige sig at den er starter her 8 maj 2015. Ellers kan jeg se, at den skal behandles på samme måde som Crown Jewel, denne er bare ikke en hårdfør og kan da ikke stå ude i Danmark. Du kan se den på billederne her under.


Denne har jeg arvet fra min mor, den købte hun i 2009,
men den har altid stået inde i udestuen, når det regner og om vinteren.
Og desvære kan i ikke dufte den, den dufter vidunderligt.

IMG_5849


IMG_5988


IMG_6044


IMG_6137


IMG_6139


IMG_0206


Hvordan jeg samler frø ind fra Gardenia - Gardenia Jasminoides. Kig gerne med herunder, i den lille youtube video jeg har lavet.
Tryk på den lille hvide pil på billede og video vil gå i gang.Husk, kom endelig med ris og ros, også hvis der er noget du mangler, eller ikke forstår.
Så send mig gerne en mail på mettemaud@me.com eller skriv på Disqus.
blog comments powered by Disqus